Productie van kauwgum

Het productieproces van kauwgum

Ook al lijkt kauwgum iets simpels, de productie ervan vraagt uitgebreide knowhow. De kwaliteit en de smaak ervan wordt immers niet alleen bepaald door de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten, maar ook door de productieprocessen, die strikt en altijd op dezelfde manier moeten worden toegepast.

Complex productieproces

In speciaal ontwikkelde machines wordt de gom gemengd.
In speciaal ontwikkelde machines wordt de gom gemengd.

Vóór de productie van start gaat, worden alle kauwgumingrediënten aan een strenge kwaliteitscontrole onderworpen. De productie zelf begint met de ontwikkeling van de gom en de bijbehorende aroma’s. Beide aspecten spelen een enorm belangrijke rol en daarom ontwikkelt Wrigley veel van zijn aroma’s en de gom zelf.

Na aflevering in de eigenlijke productievestiging wordt de gom gesmolten, voorbereid voor verdere verwerking en in een grote mixer gedaan. Dan wordt hij gedurende een tijd die heel exact volgens het recept wordt vastgelegd, langzaam gemengd met suiker of suikervervangers, glucosestroop en aroma’s. Vervolgens wordt de gom, die nu op een enorm stuk brooddeeg lijkt, tussen twee grote walsen geleidelijk uitgerold tot een dunne, gelijkvormige kauwgumband.

Daarbij wordt de band met poedersuiker of een suikervervanger bestrooid, om te voorkomen dat de stukjes kauwgum bij het snijden en verpakken aaneenplakken.

Pas dan wordt de kauwgum in porties verdeeld. Bij producten zoals Freedent worden de stukjes nog met een suikervrije glazuurlaag bedekt, met als resultaat de zogenoemde dragees. Alleen als alle productiestappen correct verlopen zijn en de kauwgum geen foutjes vertoont, wordt hij vrijgegeven voor verkoop.

Verpakking op maat

<br />Hoogwaardige verpakkingen garanderen verse kauwgum met constante kwaliteit.

Hoogwaardige verpakkingen garanderen verse kauwgum met constante kwaliteit.

Even belangrijk als het eigenlijke productieproces is de verpakking van de bereide kauwgum. Die is immers doorslaggevend voor de versheid en dus ook de kwaliteit van het product.

Wrigley baseert zich daarbij op meer dan 100 jaar ervaring in kauwgum en laat een groot deel van de verpakkingsmachines speciaal ontwikkelen. Zo’n machine bestaat uit ongeveer 6.000 onderdelen en garandeert de grootste precisie. Nadat de kauwgum tot de juiste temperatuur is afgekoeld, nemen de verpakkingsmachines de producten op. Ze brengen de omverpakking aan en verzegelen ze.

Het verpakkingsproces van kauwgumdragees verloopt op dezelfde manier. Die worden in speciale plastic verpakkingen gelegd, met aluminium folie verzegeld en in kartonnen omverpakkingen gedaan. Ofwel worden ze in handige doosjes voor in de auto, op kantoor of thuis verpakt.

Op die manier behouden alle producten gedurende een langere periode hun consistentie en hun volle smaak.

Hoogste kwaliteitseisen

Het wereldwijde kwaliteitsmanagement van Wrigley gaat veel verder dan de wettelijke voorschriften en wordt voortdurend verder ontwikkeld.
Het wereldwijde kwaliteitsmanagement van Wrigley gaat veel verder dan de wettelijke voorschriften en wordt voortdurend verder ontwikkeld.

Om de hoge eisen aan de kwaliteit van zijn producten voortdurend te kunnen vervullen, heeft Wrigley een eigen kwaliteitsmanagementsysteem ontwikkeld. Dat is precies op de eisen van de verschillende producten afgestemd en omvat alle productievestigingen op vijf continenten wereldwijd.

Elke fabriek van Wrigley beschikt over een eigen laboratorium voor kwaliteitscontrole. Hier onderzoeken voedingsexperts alle grondstoffen en verpakkingsmaterialen, vóór die in het productieproces terechtkomen. Na de productie worden bovendien ook de afgewerkte producten onderzocht. Deze uniforme procedures worden minstens om de twee jaar door inspecteurs gecontroleerd.

Dit systeem wordt vervolledigd door de analyses van het centrale laboratorium voor kwaliteitscontrole in Chicago. Daar onderzoeken experts elke maand talrijke monsters uit de productie van de verschillende fabrieken. De strenge normen gelden evengoed voor de 400 leveranciers van Wrigley wereldwijd. Ook zij worden regelmatig gecontroleerd op het gebied van productie, ijking van meetsystemen en onderhoud en hygiëne van productie-installaties.

Zo zorgt Wrigley ervoor dat zijn eigen normen op alle productieniveaus in acht worden genomen en dat de consument altijd een kwalitatief hoogwaardig product krijgt.